– Tack! Detta är väldigt roligt för oss alla som hållit på med projektet! Jätteroligt!

På Årets rum uppmärksammas etablerade aktörer och nykomlingar inom arkitektur, inredning och design och galan är startskottet för Stockholm Design Week. Årets tema för galan var framtid, ett passande tema för Camilla Schlyters projekt innovativa träfasader. Juryns motivering tog bland annat upp det envisa arbete och forskning som lett fram till resultat där modern digital teknik sammanförs med traditionellt och hållbart material som juryn konstaterar innebär framtidsteknik i samtiden.

Din innovation har ju också patenterats.
– Patentet gick igenom helt efter sommaren. Det är inte ett mönsterpatent utan ett tekniskt patent vilket gör det mer komplicerat samtidigt som det hjälper processen oerhört bra berättar Camilla. Bland ställde patentjuristen väldigt mycket bra frågor som optimerade projektet. Det handlade om algoritmen, valet av virke, vad det ska det kosta, allt detta skulle vävas ihop till en helhet. Nu är en testproduktion på gång.
– Vi har signat ett sekretessavtal med ett företag som kikar på möjligheten att göra en testproduktion. Det kollas även på detta i Kanada, det händer mycket! berättar Camilla entusiastiskt.

Juryns motivering: Flera års forskning och envist arbete bär äntligen frukt. Arkitekten Camilla Schlyter får patent på sin fasadteknik där hon lyckats sammanföra modern digital teknik med traditionellt och hållbart material. En digital algoritm möjliggör att industriellt skapa ytmönster i korslimmande träskivor. Design förstärker träets egen konstruktion. Innovativt, miljömedvetet och vackert – en framtidsteknik i samtiden.

Det är även annat som är på gång inom innovativa träfasader för Schlyter Gezelius Arkitektkontor, bland annat projektet ”Fasaden i staden: Snabb Snygg Smart” inom Bio Innovation som startade i september 2017. Det har fokus att genom innovativa processer utveckla egenskaper och värdet på produkter av furu. Delprojektet ”Fasaden i staden” utvecklar ett koncept för fasadsystem för stadsmiljö där de innovativa träfasaderna ingår. Bygginnovationen blev starten för detta spännande projekt som nu alltså fortsätter sin innovativa resa.

Läs mer om projektet innovativa träfasader
Schlyter Gezelius Arkitektkontor fick 2014 stöd från Bygginnovationen för att utveckla träfasader, som ger nya möjligheter till byggande och arkitektur med hjälp av digitalisering och industriell tillverkning.

Läs mer om projektet innovativa träfasader

Uppdaterad den