InviSense i Linköping arbetar med att ta fram en fuktskanner som genom sensorer ger besked om hur fuktsituationen ser ut i en byggnad. Fuktskador kommer sakta och med tekniken kan problem upptäckas tidigare. För samhället i stort ger förbättrade möjligheter till objektiva mätvärden av fukt i byggkonstruktioner en höjd kvalitet och minskade kostnader. Utvecklingsarbetet började för många år sedan men för att kunna ta projektet vidare behövdes stöd för en satsning.
– Konceptet var inte färdigt utan vi lade kvällar och fritid, helger och kom fram till att det inte skulle fungera. Jan Strandberg som är anställd på RISE Acreo hade idén om hur man skulle kunna göra istället. Vi provade hans och våra idéer berättar Anders Friberg, teknikchef på InviSense, tillbakablickande.

InviSense har tagit fram en revolutionerade fuktskanner som med hjälp av sensorer hjälper till att upptäcka och förebygga fuktskador.

2016 ordnade InviSense finansieringen och de forskarna som jobbat med projekten fick möjlighet att köpa in sig. Björn Garplind utsågs till vd för gruppen som består av rutinerade personer:
–Vi tycker att det är viktigt att nyttja den kompetens som finns lokalt, här i Mjärdevi Science Park och i universitetsområdet i Norrköping, så vi anlitar ett flertal bolag på ett stenkasts avstånd.

Utmaningen att få med sig branschen när vi kommer med helt nytt tänk vår metod är unik i världen och vi genererar helt ny kunskap.

Utveckling genom Bygginnovationen
2017 gav Bygginnovationen sitt stöd på 300 000 kronor för utvecklingen av version fyra av fuktskannern. InviSense startade projektet genom att göra en fördjupad behovsanalys som itererades med olika experter. Efter version fyra har nu version 5 och 6 utvecklats och skannern kommer att lanseras och fullskalig tillverkning ska starta.
– Vi har kommit så långt så vi kan släppa en antenndel kopplad till en mobil via bluetooth som sköter det hela, från mätning till lagring och analys av mätdata. Antennen och ny algoritm ger ännu mer precisa mätresultat berättar Anders.

Dessutom har läsaren fått en helt annan fysisk form för att ge mindre risk för störningar och bättre läsavstånd och möjlighet att komma åt på svåråtkomliga platser för avläsning.

Anders Friberg

Redan har bolaget tillverkat och placerat 100 000 sensorer. Bland de som anammat innovationen hör Fastighets AB L E Lundberg, en av Sveriges största privata fastighetsägare som använder sensorerna i alla nybyggda hus och där Rot-renoveringar genomförs. Invisense var också med i boutställningen Vallastaden 2017 då fastighetsbolaget Studentbostäder utrustade studentlägenheter med InviSenses fuktsensorer. Men utvecklingsarbetet fortsätter:
– Det är det praktiska arbetet som vi vill förbättra: cloudtjänsten och användningen av Big Data och att använda skannern praktiskt. Big Data tror vi kommer bli värdefullt summerar Anders.

Invisense har mottagit flera utmärkelser för sin innovation, bland annat Skapapriset, Sveriges största innovationspris, och har tagits med på 33-listan samt nominerades till Inomhusklimatpriset på Nordbygg. Intresset växer nu också utomlands, InviSense har blivit aktiva i både Finland och Norge och övriga nordiska länder är på gång.

Hur har Bygginnovationen hjälpt er att ta idén vidare?
– Det har varit ovärderlig hjälp, för detta är ett helt nytt sätt att mäta på, det har varit ifrågasättande för det är nytt. Utmaningen att få med sig branschen när vi kommer med helt nytt tänk vår metod är unik i världen och vi genererar helt ny kunskap. Vi hoppas – alla tecken tyder på – att vi får igång tillväxten till hösten berättar Anders Friberg.

Om InviSense

InviSense utvecklar och tillverkar trådlösa fuktsensorer, fuktskannrar samt cloudlösningar för material- och byggindustrin. InviSenses produkt är en extremt tunn sensor som installeras inuti byggnadskonstruktioner och möjliggör trådlös mätning av fukt. Förstudiens syfte är att undersöka en produktförbättring som innebär ett bättre läsavstånd och mer pålitlig funktion för InviSenses fuktskanner.

Externa länkar

Invisense webbplats

Uppdaterad den